Ako postoji lokalitet koji u sebi sadrži većinu temeljnih značajki turističke ponude područja Grada Delnica i Gorskog kotara, onda je to svakako Nacionalni park „Risnjak“. 

Park ima površinu od 63,5 km² i zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika, te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim područjem. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine, na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača Risnjaka, prof.dr.Ive Horvata a početkom 1997. godine N.P.”Risnjak” proširen je na područje masiva Snježnika i izvorišni dio rijeke Kupe.

Zbog vrlo raznolikih klimatskih, geoloških, petrografskih i drugih faktora ovdje se održala vrlo raznolika flora i fauna. Ovdje su na malom prostoru sačuvane sve osnovne značajke ekosustava šumovitog Gorskog kotara pa Risnjak predstavlja njihov šumski i pretplaninski svijet s četrnaest šumskih zajednica. Povratkom risa u risnjačke šume zastupljene su na jednom mjestu sve tri velike zvjeri Europe – vuk, medvjed i ris.

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja. Podno samog vrha Velikog Risnjaka nalazi se planinarski dom J.Schlosser Klekovski gdje ćete pronaći okrjepu i smještaj.

Kameniti vrh Snježnika okružen gorskim livadama, ugodno će Vas iznenaditi dostupnošću i slikovitošću. Bilje tog planinskog područja prilagođeno je najtežim klimatskim prilikama i podnosi bez teškoća ljetnu žegu, veliku studen i buru, dok je pogled koji se pruža s vidikovca na 1506 metara nad morem jedan od najljepših u Hrvatskoj. Izvor Kupe s neposrednom okolicom zaštićen je kao spomenik prirode još od 1963. godine i izvanredan je hidrološki i prirodni fenomen. Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha.

IZVOR: https://www.np-risnjak.hr/

 Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom. Tko nema mogućnosti ili želje poduzimati duga pješačenja na planinske vrhove ili kroz šumska prostranstva Parka svakako treba posjetiti poučnu stazu Leska. Tu su na 23 stajališta opremljena edukacijskim tablicama najbolje objašnjeni šumski i drugi značajni fenomeni Parka, a dobra šetnja je odličan alibi za kasnije uživanje u gastronomskim specijalitetima Gorskog kotara koji se mogu konzumirati u restoranu pansiona „NP Risnjak“.

Osim poučne Štahanove staze „Leska“ koja je lakodostupna sa crnoluške strane i jedinstvena u Hrvatskoj, ne valja zaobići hidrogeomorfološki spomenik prirode, a to je izvor rijeke Kupe, na 313 m nad morem, do kojeg se može doći dobro obilježenom serpentinskom stazom iz sela Razloge (554 m n. v.), ili sa sjeverne strane iz sela Hrvatsko (296 m n. v.) odakle je put blaži i duži. Izvor Kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 m, a točna vrlo velika dubina mu se još istražuje. Veliki Risnjak (1528 m) je vršna risnjačka stijena podno koje se, na Šloserovoj livadi, nalazi istoimeni planinarski dom.

Uprava NP Risnjak nalazi se u selu Bijela Vodica kraj Crnog Luga gdje je i glavni ulaz u park. U park se može ući i preko Vilja, s prijevoja Gornje Jelenje, te iz Kupske doline, ulaz Hrvatsko, prihvatni centar Kupari.

Smještaj

Pansion Lovački

Posebna ponuda

40,00 Eura / 301,38 Kn noćenje s doručkom

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.

Pansion Lovački

Japlenški vrh 2, 51300 Delnice

Kontakt

lovacki-delnice@hrsume.hr

Tel.: +385 51 812 440

Rezerviraj