Lokvarsko jezero je umjetno jezero dubine oko 40m i veličine oko 2,5km2. Jezero je nastalo izgradnjom brane kojom je zaustavljena rijeka Lokvarka, a čiji su radovi trajali neprestano od 1952. do 1954. godine.

Izgradnjom brane potopljena je dolina s naseljem kojeg su činile 69 kuća, 3 pilane, slastičarnica, gostiona i kapelica. U dokumentima tog vremena stoji da je na izgradnji brane sudjelovalo više stotina radnih brigada u kojima je bilo 27 tisuća dobrovoljaca. No, bez obzira na njihov broj, izgradnja takve brane, kakva je do tada u cijelom svijetu postojala samo na Filipinima, bila je pravi pothvat. Unatoč složenosti i težini posla omladinci su čak prije roka izgradili branu visoku 48m koja tamo stoji i danas. Iako je Lokvarsko jezero umjetno jezero, savršeno se uklopilo u prirodni okoliš crnogoričnih šuma pa i danas predstavlja turističku atrakciju te je jedno od omiljenih turističkih atrakcijama onima željnima odmora u prirodi ali i ljubitelja športa i rekreacije. Na jezeru je održano 1. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji 1973. godine na kojem je sudjelovalo 20 ekipa iz 16 zemalja svijeta. 1976. godine održalo se 1. goransko-kvarnerska veslačka regata u organizaciji veslačkog kluba «Jadran», Turističkog saveza Delnice i Turističkog društva Lokve. Početak veslačkog kupa najavio je padobranac noseći barjak i ispuštajući dimni znak prije skoka u vodu jezera. Iste godine održao se Goransko-primorski kup, prvenstvo Hrvatske u ronjenju i plivanju. Od 1978. uz Lokvarsko jezero se održava tradicionalni susret planinara i ljubitelja šetnji te biciklista uz manifestaciju POJ (Pješice Oko Jezera).

IZVOR: http://tz-lokve.hr/

Lokvarsko jezero je i omiljeno boravište ribiča. Jezero je bogato klenom, šaranom, karasom, pastrvama i drugim vrstama riba. U Lokvarskom jezeru je 1968. ulovljena tada najveća potočna pastrva u svijetu, teška 24,5kg, a duga 124cm. 2013. godine ulovljen je i kapitalni primjerak štuke 122cm dužine i 16,5kg težine. Već duže vrijeme vjerovalo se da postoje ovakvi primjerci, a ove je godine Radenko Javor, član Športsko-ribolovnog društva «Lokvarka» to i dokazao. Bez obzira na svoju veličinu i «bablje» priče, štuke ne napadaju plivače. Štuka se kao mlada riba hrani mušicama, a kao odrasla bolesnim, starim i sporim ribama, ponekad žabama i glodavcima. Zato, ako se odlučite na kupanje u Lokvarskom jezeru, štuka vas neće napasti. Teško ćete je uopće i vidjeti.Zato, bilo da ste ljubitelj ribolova, plivanja ili sportskih aktivnosti kao što su pješačenje i biciklizam, ako uživate u plovidbi ili vam se više sviđa veslati površinom vode, Lokvarsko jezero neće vas razočarati.

Smještaj

Pansion Lovački

Posebna ponuda

40,00 Eura / 301,38 Kn noćenje s doručkom

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.

Pansion Lovački

Japlenški vrh 2, 51300 Delnice

Kontakt

lovacki-delnice@hrsume.hr

Tel.: +385 51 812 440

Rezerviraj