Spomenik prirode: Izvor Kupe s užom okolinom

Nije li to dovoljan razlog da posjetite i ovaj lokalitet unutar Nacionalnog parka?

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka:

  • Iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga, te naselja Kupari udaljenog 30 km.  Zbog uskih prometnica preporučamo ulaz Razloge i osobni automobil .
    Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera te Vam je ukupno potrebno oko 30 min hoda do izvora. Za povratak računajte na dvostruko više vremena.
  • Do izvora možete stići također i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje)  preko Kupara. (Hrvatsko – Kupari 1h 30min hoda) Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će Vas do izvoradovesti za oko 30 min.
    Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno sa tokom rijeke.

IZVOR: https://www.np-risnjak.hr/

Rodna kuća rijeke Kupe

Rodna kuća rijeke Kupe centar je za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja koji svojim imenom jasno kazuje kako je smješten u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s „rodnom kućom“, a u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice.

Goranska kuća znanja

Goranska kuća znanja smještena je u staroj seoskoj školi, te čuva povijest i sjećanja sela Razloge i njegovih potomaka. Ovaj centar posjetiteljima pripovijeda priču o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstva. Centar govori i o tri životinje: skrovitom lovcu risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP Risnjak, simbolu divljine vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i golemom samotnjaku medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a sve njih važno je upoznati kako bismo ih nastojali zaštititi.

Lokalna kuhinja

Isprobajte goranske specijalitete

 

Posebna ponuda

40,00 Eura / 301,38 Kn noćenje s doručkom

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.

Pansion Lovački

Japlenški vrh 2, 51300 Delnice

Kontakt

lovacki-delnice@hrsume.hr

Tel.: +385 51 812 440

Rezerviraj